Jos treenaan, se on pois tänne kirjoittamisesta ja jos kirjoitan tänne se on pois treenaamisesta. Lisäksi on tietysti sata muuta asiaa tekemättä. Päätin kuitenkin nyt hakea leipomosta ruuan valmiina ja istahtaa tietokoneen ääreen suunnittelemaan treeniohjelmaa ja samalla päivittää tätä motivaatio-blogiani.

Pari kuukautta sitten aloitin töissä. Teen töitä 60%:sti, työvuoroni ovat hassuja. Aloitan työn klo 6.45, lopetan joko klo 11.30 tai 12. Sitten illaksi takaisin joko klo 15.30 tai 17. Siitä sitten kotiin joko klo 19 tai 21.15. Joskus teen myös normaalia aamuvuoroa klo 6.45-16. Tämän hetkisessä elämäntilanteessa hassut työvuorot ovat ainoa keino saada meidän arki toimimaan. Työskentelen sairaanhoitajana ja työni on todella fyysistä. Askelmittarin mukaan kävelen noin 9km työvuoroni aikana. Vähän ennen töihin palaamistani, aloitti vauvamme integroitumisen hoitopaikkaan. Emme halunneet, että hän on koko päivää (klo 7.30-17.30) hoidossa, joten valitsimme hänelle puolikkaan hoitopäivän maanantaista torstaihin. Meidän ei ollut täällä mahdollista valita hoitopaikkaa, jonne olisin voinut viedä lapsemme vain silloin, kun olen töissä, vaan meidän täytyi luvata nämä tietyt hoitopäivät. Se on parasta lapsen kannalta ja tuo hänelle tiettyä rutiinia.

Ennen hoidon aloittamista minua jännitti kovasti, että miten kaikki tulee onnistumaan, sillä kuitenkin imetän ja haluan imettää jatkossakin, lisäksi miten vauva sopeutuu siihen, että en usein ole iltaisin kotona, vaan vietämme yhdessä iltapäivän. Kaikki on mennyt tähän saakka hienosti ja vauva on saanut entistäkin paremman yhteyden isänsä kanssa, kun viettävät enemmän kahdenkeskeistä aikaa. Myös imetys on jatkunut hyvin. Aluksi pumppasin maitoa hoitoon, mutta vauva ei suostunut syömään sitä. Kotiin pumppaan sitä yhä.

Treenisuunnitelman tekeminen on tuottanut hankaluuksia kaiken epäsäännöllisyyden keskellä. Tänään minulla on vapaapäivä töistä, mutta vauvallamme hoitopäivä. Vietyäni vauvan hoitoon, menin uimaan. Uinti ei meinannut sujua ollenkaan. Sain kuitenkin 1km uitua. Aikaa kului 30min. Uidessani aloin miettimään, että minun on pakko istahtaa alas ja katsoa kalenteria. Pitäisi saada raivattua säännöllisesti vähintään 4 tuntia viikossa liikuntaa varten. Sillä tällä tavoin treenaamalla en ole valmis osallistumaan kesällä Lahden kisaan.

Ongelmana on se, että viikot ovat aina täysin erilaisia. Lisäksi päivät, jotka olen töissä, ovat fyysisesti niin raskaita, että en jaksa samana päivänä urheilla. Lisäksi jonnekin pitäisi se lepopäiväkin laittaa. Mitä oikeastaan tarkoittaa lepopäivä? Ensi viikolla minulla on töiden puolesta helppo viikko. Olen maanantaina klo 6.45-11.30 ja 17-21.15 töissä ja sitten viikonlopun. Tiistaista torstaihin vauva on aamupäivät hoidossa, joten minulla on täydellinen aika treenata.

Netistä löytyy paljon erilaisia treenisuunnitelmia aloittelijoille. Esimerkiksi fitlandia.fi on tehnyt valmiin pohjan suunnitelmaan. Suunitelmassa on kaksi lepopäivää viikossa ja viisi urheilupäivää. Minun tapauksessani on vähän haastava saada noin monta päivää urheiluun, varsinkin, kun pitäisi yhdistää esimerkiksi pyöräilyä ja juoksua. Vauvan kanssa yhdessä onnistuu juoksu, mutta muut lajit tällä hetkellä ei. Voisin koittaa yhdistää lyhyen juoksun/pyöräilyn esimerkiksi päiviin, kun olen klo 11.30 saakka töissä ja ennen kuin haen vauvan hoidosta.

Ensi viikolle treenisuunnitelmakseni muotoutui siis:

Maanantai: Työt + Juoksu 30min + Työt

Tiistai: Uinti 30min

Keskiviikko: Pyöräily 1h

Torstai: Uinti 30min + Juoksu 20min

Perjantai: Lepo

Lauantai: Työt

Sunnuntai: Työt + Pyöräily 30 min + Juoksu 15 min

Huh. Olipa se muka vaikeaa. Sopivasti ruokaakin riitti ja suunnitelma valmistui. Jes! Nyt täytyy nopeasti lähteä hakemaan meidän vauva kotiin.

Moikka!