Neljä kuukautta sitten minulla ei ollut mitään käsitystä mitä tarkoittaa VOC ja olin täysin onnellinen niin. Olin aina luullut, että sisäilma uusissa rakennuksissa, varsinkin Sveitsissä, olisi aina ideaalia. Ei meidän entisessä Winterthurin kodissa, ei Berliinissä, ei Norjassa, eikä Suomessakaan ole ollut sisäilmaongelmia.

Alkukeväällä pitkän keskustelun jälkeen päätimme, että muutamme lähemmäs miehen työpaikkaa ja järven viereen. Järven lähellä asuminen oli ollut meidän molempien haave jo pitkään. Löysimme hintavan, mutta meidän molempien unelma-asunnon ja järven vierestä. Talo on täysin uusi, vielä matala-energia talo, jossa ilmastointia saa säädettyä. Täydellinen meille. Emme edes katsoneet muita asuntoja.

Halusimme muutosta mahdollisimman helpon ja kutsuin meille Suomesta muuttoapua. Otimme myös paikallisen muuttofirman, että saisimme muuton mahdollisimman kivuttomasti. Kehuin vielä, että onneksi vauva on vielä niin pieni, ettei kiipeile muuttolaatikoiden päällä. Tulee kaikinpuolin helppo muutto.

Muuton jälkeen parin päivän asumisen jälkeen aloin ihmettelemään, että miksi ääneni särkyy. Puhuessani yhtäkkiä se vain katosi, yskimisen jälkeen palasi. Ihmettelin myös, että olenko tulossa kipeäksi, koska oli jotenkin ”veto poissa”. Tykkään sisustamisesta, mutta tuolla kodissa en meinannut jaksaa avata edes muuttolaatikoita. Alle viikko muutosta, nousi miehelleni korkea kuume ja alkoi yskä. Ajattelimme, että ehkä stressiä. Kuitenkin kuumeilu jatkui niin, että välillä oli muutama ”terve päivä” ja sitten kuume nousi jälleen. Myös yskä jatkui. Pahin oli öisin, kun hän ei saanut nukuttua oikeastaan ollenkaan. Vauvallamme oli aamuisin ihmeen turvonneet silmät. Tällaista emme olleen koskaan nähneet Winterthurin kodissamme.

Muutaman viikon asuttuamme uudessa kodissa, tapasin naapurin rouvan käytävässä. Hän kysyi, että onko meillä ollut jotain ongelmia muuton jälkeen. Kerroin, että olemme olleet kipeänä. Hän tuli käymään asuntoomme ja kohta hän alkoi yskimään. Hän avasi kaikki ikkunamme. Muuttaessamme kiinteistönvälittäjä neuvoi, että meidän ei pitäisi avata ikkunoita, vaan säätää ilmastointia mielummin suuremmalle. Näin olin siihen saakka tehnytkin. Naapuri ihmetteli, että miten meidän ilma voi olla niin huono. Heidän asunnossaan oli paljon erinäisiä ongelmia, jopa pahoja rakennusvikoja.

Soitin kiinteistönvälittäjälle. Hän ei näyttänyt asiaan mitään kiinnostusta. Toisaalta se olisi pitänyt tietää, sillä olin heti muuton jälkeen ilmoittanut hänelle, että lavuaarin putki vuotaa vettä, eikä hän ollut tehnyt asialle mitään. Naapurimme soitti rakennusjohtajan erään muun asian vuoksi paikalle. He tulivat mittaamaan asunnosta kosteuden. Heidän tutkimuksissaan kaikki oli ”tip top”. Myös se, että jokaisessa seinän nurkassa oli valtavat kolot auki, joista rakennuspölyä tuli sisään, oli hänen mielestään ihan normaalia ja jopa suotavaa.

Rakennusjohtajan mukaan tällaista pölyä tulee asuntoon vielä kaksi vuotta.


Aloin etsimään netistä tietoa, että mikä meidän asunnon ongelma voisi olla. Löysin sveitsiläisen yrityksen, joka tekee sisäilmamittauksia. He olivat kirjoittaneet hyvän artikkelin, nimeltä ”Kun uusi rakennus tekee sairaaksi”. Tilasin heiltä tarjouksen sisäilmamittauksesta, välitin sen kiinteistönvalittäjälle, enkä saanut mitään vastausta. Kaksi viikkoa odoteltuani keskustelimme mieheni kanssa ja päätimme tehdä testin omakustanteisesti. Olimme nimittäin allekirjoittaneet asuntoon vuoden vuokrasopimuksen, emmekä nähneet, että pystyisimme asumaan asunnossa niin pitkään.

Testin tuloksia jouduimme odottamaan kolme viikkoa. Saimme tulokset ja niissä löytyi rajat ylittäviä määriä kemikaaleja. Välitämme raportit kiinteistönvälittäjän pomolle ja saimme viikon kuluttua päätöksen, että saamme purkaa sopimuksen. Kuitenkin heidän mielestään meillä ei olisi ollut riittävää syytä purkaa sopimusta, vaan he antoivat meille hyvää hyvyyttään mahdollisuuden tähän. Koska Sveitsissä kyseisille aineille ei ole raja-arvoja ja kyseisen testin raja-arvot oli otettu Saksan lainsäädännöstä.

Päätöksen saatuamme, purimme sopimuksen ja etsimme uuden asunnon. Löysimme asunnon, jossa ei ole käytetty ollenkaan maaleja, sillä emme uskaltaneet ottaa enää riskiä. Kolme kuukautta puoliterveenä riitti meille. Äkkimuutto 7kk ikäisen, kiipeilevän vauvan kanssa olikin sitten jo vähän haasteellisempi. Kuitenkin suuren motivaation avulla saatiin sekin aikaiseksi.

Olin ajatellut treenaamiseni alkavan siitä, kun muutamme järven viereen. Kuitenkin toisin kävi. Olen ollut ylikuormitettuna, enkä ole ehtinyt vielä kuin käydä uimassa. Toivoa kuitenkin tuo se, että vaikka viimeiset kuukaudet ovat olleet katastrofaaliset, juoksi mieheni viime viikonloppuna Lausannessa Marathonin. Ja vielä hyvin fiiliksin.

Palatakseni vielä tuohon otsikkoon, VOC tarkoittaa siis yhdisteitä, joiden pitäisi haihtua rakennuksista puolen vuoden jälkeen, jos ilmanvaihto toimii. Meidän tapauksessamme näin ei kuitenkaan ollut käynyt. Asunnossa oli myös muita ongelmia, kuten esimerkiksi kuvassa näkyvä rakennuspöly, jota tuli huoneisiin kokoajan. Imuroin kaksi kertaa päivässä ja silti illalla lattialla oli pölyä. Ei kiva lattialla konttaavalle vauvalle. Asunnossa saattoi myös olla hometta, sillä kylpyhuoneen ja makuuhuoneen ikkunanraameissa oli pisteitä, joita ei pystynyt pesemään pois ja jotka lisääntyivät aikana, kun asunnossa asuimme. Vaikka ilmoitin näistä kiinteistönvälittäjälle, ei asialle tehty mitään. Rakennusjohtajalle nämä näytettyäni, hän sanoi, että ne pitää maalata yli. En olisi uskonut, että kuinka huonosti unelma-asuntomme oli rakennettu. Hieno paikka ja hieno arkkitehtuuri eivät riitä, jos talossa ei pysty hengittämään.

Olen onnellinen, että ollaan nyt päästy muuttamaan pois. Nyt on aikaa aloittaa treenisuunnitelmaa. 🤩